skip to Main Content

ZONNIG EN ZUINIG DE ZOMER DOOR MET ZIRKZEE GROEN

Bespaar- en investeertips voor duurzaam en groen ondernemen!

Het zonnetje schijnt, de hemel is blauw… (als je jonge kinderen hebt kun je dit moeiteloos aanvullen) en ik mag na een warme werkdag nog even het pierenbadje van mijn zoontje opruimen. Je kent het wel zo’n lelijke blauwe plastic schelp, ditmaal niet gevuld met zand maar met een laagje water. Het makkelijkste is natuurlijk het badje in een keer omkiepen, hop en klaar. Maar met deze warme dagen, waarbij leidingwater schaars is, vul ik mijn gieter met het water uit het badje en hergebruik ik dit voor de tuin. Alle kleine beetjes helpen.

Dat geldt ook op het vlak van duurzaam ondernemen. Kleine maatregelen of investeringen kunnen al een hoop schelen als het gaat om besparing van middelen.

WIT DAK OF BEGROEID DAK

Werk je in een bedrijfspand met een plat dak? Dan kan het ’s zomers binnen flink warm worden. Wist je dat een wit dak dan uitkomst kan bieden? De zonnestralen worden weerkaatst en het gebouw blijft koeler, hierdoor is er haast geen vermogensverlies. Behalve de lagere kosten voor koeling van het gebouw (al snel 20% kostenbesparing) kan die investering ook in aanmerking komen voor een subsidie. En als je het echt goed wilt aanpakken combineer je een wit dak natuurlijk met zonnepanelen.
Ook begroeide groene daken zijn in opkomst. Dat staat niet alleen mooi, het isoleert ook goed en bij hevige regenval zorgt het ervoor dat het riool niet overstroomt. Daarom wordt dit in een aantal gemeentes gesubsidieerd.

ZONNEPANELEN EN ZONNEBOILER

Niet alleen met stralend zomerweer zijn zonnepanelen zinvol, ook in de herfst en winter kan dit flink wat opleveren. Hiermee bespaar je op (zakelijke) energiekosten en kan je bedrijf van fiscale voordelen profiteren.  Denk bijvoorbeeld aan: energie-investeringsaftrek (EIA), hiermee kun je (naast de gebruikelijke afschrijvingen) een deel van je investering aftrekken van de winst. Het belastingpercentage dat je bedrijf betaalt, bepaalt hierbij je financiële voordeel.

Als de investering in zonnepanelen niet voldoet aan de vereisten voor EIA, kan deze nog in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Geen plek op het dak van jouw bedrijfspand? Denk dan eens aan investeren in een zonnepark!

Een zonneboiler kan ook heel gunstig en voordelig zijn. Zo heb je minder of geen CO2 uitstoot bij verwarming, zijn ze vaak makkelijk in een bestaand systeem in te bouwen, onderhoudsvriendelijk en geven ze een hoog rendement. Voordelen te over! Daarnaast kan een investering in een zonneboiler in aanmerking komen voor de InvesteringsSubsidie Duurzame Energie (ISDE).

BESPAREN!

Maar ook met besparen valt winst te behalen. Zoals ik dit artikel begon: alle kleine beetjes helpen. Bij aanhoudende droogte zoals in juni en juli van dit jaar het geval was, is het extra belangrijk om bewust met water om te gaan, ook op kantoor! Dus zet de vaatwasser pas aan als deze goed vol zit, gebruik het eco-programma én zo mogelijk een biologischafbreekbaar vaatwastablet. Denk ook eens aan de bespaarknop op het toilet, hiermee bespaar je tot wel 3 liter per toiletbezoek.

ADVIES OP MAAT

Wil je weten welke maatregelen jij kunt nemen om je bedrijf nog duurzamer te maken? Op zoek naar advies op maat? Neem dan contact met mij op!

Robin is fiscalist te Noordwijk en houdt zich bezig met duurzaamheid, innovatie en expats.

Back To Top