skip to Main Content

VAR-WEL!

Er is nogal wat om te doen geweest de afgelopen tijd: de verklaring arbeidsrelatie, ofwel de VAR. Ondanks dat enkele kwade tongen soms anders beweren, zitten ze bij de overheid toch echt niet stil. Hebben we onlangs al (ik ga er met ijdele hoop even vanuit dat u een trouwe lezer van mijn blog bent en dit nieuws niet meer schokkend voor u is) afscheid genomen van de voordeelregel en de blauwe envelop, nu is ook de tijd gekomen om vaarwel te zeggen tegen de VAR.

Het voordeel van het inhuren van iemand met een VAR zit erin dat er geen sprake is van een dienstbetrekking en er geen loonheffingen hoeven te worden ingehouden en betaald. De afschaffing van de VAR betekent gelukkig niet het einde van dit voordeel en daarom is per 1 mei 2016 de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) van kracht. In plaats van de VAR dient de arbeidsrelatie met de door u ingehuurde persoon nu vast te worden gelegd in een overeenkomst.

Het lijkt op deze manier alsof alles hetzelfde blijft, maar waarom dan al die moeite om het om te gooien? De hele wet is aangenomen om de handhaving van de beoordeling arbeidsrelatie te verbeteren én om de verantwoordelijkheid meer in balans te brengen. Aangezien deze in eerste instantie voornamelijk lag bij de persoon op wie de VAR betrekking had, betekent dit dat de verantwoordelijkheid voor u als opdrachtgever dus met de nieuwe wet moet zijn toegenomen. Dat kan er toe leiden dat het zojuist genoemde voordeel toch komt te vervallen en er een aanslag van de Belastingdienst op de deurmat kan vallen (uw digitale deurmat uiteraard).

Wij Nederlanders houden er als geen ander vanHelp, over-verzekerd als we zijn: zekerheid. En als opdrachtgever wilt u zekerheid hebben over de arbeidsrelatie en niet een onverwachte rekening achteraf hoeven te betalen. De overheid laat u hierin niet helemaal met lege handen staan en heeft daarom enkele modelovereenkomsten opgesteld welke – ongeacht de branche – gebruikt kunnen worden ter beoordeling van de arbeidsrelatie. Voor het hebben van een dienstbetrekking moet er sprake zijn van alle drie de kenmerken: arbeid, loon en gezag. De (model)overeenkomsten moeten aantonen dat een van deze kenmerken ontbreekt en er in deze arbeidsrelatie dus géén sprake is van een dienstbetrekking. U mag ook zelf een overeenkomst opstellen en als u dat wilt (u leest het goed ‘wilt’, dit is geen verplichting!) kunt u deze ook nog voorleggen aan de Belastingdienst ter controle om die felbegeerde zekerheid te bemachtigen.

Om een befaamde quote van Benjamin Franklin aan te halen: “there are only two things certain in life: death and taxes” en helaas kunnen we de zekerheden van de Wet DBA niet aan dit rijtje toevoegen. Hier komt die verschoven verantwoordelijkheid weer om de hoek kijken; mocht blijken dat de manier van werken niet volgens de (vooraf verzekerde) overeenkomst gaat, moet de opdrachtgever namelijk alsnog loonheffingen inhouden en betalen.

Uiteraard komt er eerst nog een overgangsregeling bij kijken waardoor u met alle andere wetswijzigingen en overgangsregelingen uw agenda zo ongeveer nodig heeft. Dat betekent natuurlijk niet dat u zich niet goed moet voorbereiden. Een beoordeling van een arbeidsrelatie kan nogal nauw luisteren en dat zeg ik niet alleen omdat ik het fijn vind dat mijn vakgebied ook diepgang heeft! Aarzel dus vooral niet om contact met mij op te nemen.

Back To Top