skip to Main Content

Studenten van De Haagse Hogeschool op (virtueel) bezoek bij Zirkzee Groep.

Voor veel bedrijven is het van belang om beginnende medewerkers intern op te leiden. Op deze manier heeft iedereen bij het bedrijf de mogelijkheid om zich te ontwikkelen en door te groeien. Deze vorm van natuurlijke ‘flow’ is voor veel bedrijven essentieel om te blijven bestaan én waar mogelijk te groeien. Soort van The Lion King’s ‘Circle of life’ (hoor je Elton John al zingen?), maar dan bedrijfstechnisch, kun je me nog volgen? Ik leg het uit!

Terug naar het thema groei en ontwikkeling. Voor velen begint dat bij hun opleiding, bij accountants is dat niet anders. ;-) Zoals gezegd leren startende accountants vaak veel op de werkvloer, zo kunnen zij hun theoretische kennis omzetten in praktische vaardigheden. Binnen De Haagse Hogeschool, opleiding Accountancy, zijn ze dit een stapje voor. Ze laten accountancy-studenten namelijk al aan het eind van het tweede jaar een praktijkcasus maken. Een opdracht, die ze uitvoeren bij een echt(!) accountantskantoor. Met echte mensen. En een kopieerapparaat. En een groot koffiezetapparaat dat bonen maalt met het geluid van een opstijgende helikopter (of mechanisch pruttelt, zoals bij ons apparaat het geval is, maar dat is een ‘minor detail’). En een fontein bij de entree. En natuurlijk een rooftop experience met een view over de skyline een van een top 20 metropool… Oké nu draaf ik door. Maar je krijgt er een beeld bij, niet?

De Haagse studenten krijgen dus de kans om al heel vroeg in hun opleiding te snuffelen aan hun toekomstige vak. Alleen… nu even niet. Door de pandemie (wier naam hier niet wordt genoemd), kunnen accountantsorganisaties geen grote groep studenten ontvangen en tegelijkertijd ook aan de regels van het RIVM voldoen. Omdat het voor studenten en accountantsorganisaties(!) leuk en noodzakelijk is om studenten kennis te laten maken met het accountantsvak, gaat deze praktijkweek toch door, maar dan… online.

Zirkzee Groep mag daarom in de week van 8 juni 25(!) studenten begeleiden in het maken van een leuke praktijkcasus. Door alle mogelijke digitale hulpmiddelen, denk aan: beeldbellen, scherm delen en vergaderen in Microsoft Teams te combineren met een strak schema, kunnen de studenten hun praktijkcasus maken. Ondertussen maken zij spelenderwijs kennis met alle verschillende disciplines binnen een accountantskantoor, zoals daar zijn: accountants, fiscalisten, loonadviseurs e.d. Zo krijgen de studenten ook de benodigde inside information, die alleen een echte ‘vakidioot’ je kan geven.

Op deze manier hopen wij de studenten een mooi en realistisch beeld te geven van het vak. Waarna zij met goede moed een kantoor (misschien wel Zirkzee) kunnen zoeken waar zij stage willen lopen. Om na hun stage misschien wel bij dit bedrijf te blijven ‘plakken’ en daar steeds meer werkzaamheden op te pakken en vervolgens ander werk weer aan een nieuweling te leren en over te dragen, die weer op zijn/haar beurt… en zo is de cirkel* rond.

Zirkzee is graag een schakel in deze belangrijke keten van kennisoverdracht. En omdat we de lezers van onze blogs graag op de hoogte houden, volgt er binnenkort een blog met een impressie van deze week. Hierin zullen we vertellen hoe deze digitale kennismakingsweek ons is bevallen en zullen we inZoomen (;-)) op de ervaringen de studenten.

*En dan buigen alle dieren voor het leeuwtje op de berg en eindigt Elton John zijn liedje met: “The ccccccirle… the circle of life.”

Back To Top