skip to Main Content

PVOO ‘op weg naar huis borrel’ met belastingtips voor 2019

Terwijl de Sint ook weer op weg naar huis is, trappen wij bij Zirkzee de feestelijke decembermaand af met een borrel voor de leden van PVOO. Niet alleen deze borrel is ondertussen een goede gewoonte geworden, ook het druilerige herfstweer lijkt een terugkerende traditie op deze dag. Dus vangen we de gasten op met een glaasje prosecco, want daar warmt de innerlijke mens altijd goed van op. Net op het moment dat de leden denken dat ze alleen maar hapjes en drankjes voor hun kiezen krijgen is het tijd voor de presentatie van het belastingplan 2019. Toch wel een nuttige onderbreking van een gezellige borrel.

Wordt 2019 een rustig belastingjaar?

2019 lijkt op het eerste gezicht niet het meest spannende belastingjaar, maar als je beter kijkt, lijkt komend jaar de opmaat te zijn naar grotere aanpassingen in de daaropvolgende jaren. De hamvraag is: wie gaat er door de belastingwijzigingen de minste belasting betalen, de werknemer, de zelfstandig ondernemer of degene met een eigen B.V.? Vanaf 2021 is de grote winnaar degene met een B.V., met een mooie tweede plaats voor de ZZP’er.

B.V. 41,89%
Winst uit onderneming 44,31%
Werknemer 49,50%

 

Inkomstenbelasting

De inkomstenbelasting gaat de komende jaren omlaag, maar dat gaat helaas ten koste van diverse aftrekposten. Zo kunnen vanaf 2020 de ondernemersaftrek, de persoonsgebonden aftrek en de hypotheekrenteaftrek niet meer tegen het hoogste belastingtarief (49,5%) in aftrek worden gebracht. Deze posten zullen in stapjes uiteindelijk aftrekbaar zijn tegen het laagste belastingtarief van 37,05%. Je maandelijkse belastingteruggaaf wordt dus lager! Sparen voor pensioen en de arbeidsongeschiktheidsverzekering blijven gelukkig wel aftrekbaar tegen het hoogste belastingtarief.

De belasting in box 2 gaat in 2020 en 2021 omhoog, om daarmee de lagere tarieven van de vennootschapsbelasting gedeeltelijk te compenseren.

Voor sparen en beleggen zien we dat de belasting voor mensen met een klein vermogen omlaag gaat, maar wanneer je meer spaargeld hebt de belasting juist omhoog gaat. De breedste schouders dragen dus de zwaarste lasten.

Vennootschapsbelasting

In 2019 gaat de vennootschapsbelasting al een beetje omlaag, maar in 2020 en 2021 gaan de tarieven nog verder omlaag:

  2018 2019 2020 2021
Tot 200.000 20% 19% 16,5% 15%
Boven 200.000 25% 25% 22,55% 20,5%

 

Omzetbelasting

Dat de BTW verhoogd wordt, is bij velen waarschijnlijk al bekend: het laagste tarief zal van 6% naar 9% gaan. Hier vallen onder andere levensmiddelen onder, de boodschappen worden dus duurder. Wat in de laatste maand van december nog interessant kan zijn is het vooruitbetalen van (een deel van) je in 2019 geplande verbouwing van je huis, omdat dan het tarief van 6% nog geldt.

Diversen

Zonnepanelen

Heb je plannen om te investeren in zonnepanelen, doe dat dan liever in 2019. De kleine ondernemersregeling kan namelijk vanaf 2020 roet in het eten gaan gooien, waardoor dit waarschijnlijk een duurdere investering wordt.

Tesla-tax

De bijtelling voor elektrische auto’s wordt hoger: als de auto duurder is dan € 50.000, is de bijtelling over het meerdere niet 4% maar 22%. Nu nog even snel een nieuwe elektrische auto kopen lijkt daarom slim, maar… de kans dat deze nog geleverd kan worden voor het einde van het jaar lijkt mij vrijwel nihil.

Vooruitblik

Waar anderen tegen het einde van het jaar misschien vooral terugblikken, blik ik juist met plezier vooruit naar wat nog komen gaat. Juist in 2019, wat een ‘rustig’ belastingjaar lijkt te worden, is het verstandig je vast te ‘wapenen’ tegen wat jou of je onderneming wellicht nog te wachten staat. Denk bijvoorbeeld eens na of het zinnig is om je onderneming onder te brengen in een B.V. of, bij een bestaande B.V., de schuld aan de B.V. vast af te lossen. Of is het misschien verstandig om (meer) in je B.V. te investeren? En is een eigenwoningschuld aan je B.V. nog wel interessant? Allemaal vragen die ik graag eens met je doorneem.

Maar voor nu kijk ik graag terug op een geslaagde avond en wens iedereen alvast een heel rustig of juist spannend, maar bovenal gezond 2019 toe. En hopelijk zie ik jullie in 2019 nog eens op ons kantoor voor dat vrijblijvende kopje koffie…

Back To Top