skip to Main Content

PVOO op weg naar huis borrel: Maak kennis met MBO71 en check onze belastingtips & -tricks voor 2020

Op donderdag 12 december 2019 was het weer zover, de laatste ‘Op weg naar huis-borrel’ van 2019 voor het Platform Voor Ondernemers Oegstgeest, de PVOO in de volksmond. Traditiegetrouw georganiseerd door Zirkzee Accountants en Belastingadviseurs op onze locatie in Oegstgeest. Zoals ieder jaar blik ik met de ondernemers van Oegstgeest vooruit op het komende belastingjaar. Wat heeft de overheid voor ons in petto? Waar valt winst te behalen en op welke punten moeten we helaas ons verlies nemen? Je leest het in deze blog.

MBO71 – maatschappelijk bewust ondernemen – 

Tamara van Dijk van MBO71 mocht het spits afbijten. Zij vertelde in een korte presentatie over hoe krachtenbundeling binnen het bedrijfsleven kan zorgen voor impact.

Quote: “ Onder de noemer maatschappelijk betrokken ondernemen bundelen non-profit organisaties en het bedrijfsleven sinds kort de krachten via MBO71. Wij inspireren het bedrijfsleven om maatschappelijk betrokken te ondernemen en begeleiden non-profit organisaties bij het ontdekken van de samenwerkingsmogelijkheden.” 

Met een kleine of grote bijdrage kan je veel voor een ander(e organisatie) betekenen of het nou om een schenking in middelen of het beschikbaar stellen van jouw expertise gaat, helpen kan al snel. Zo regelt de Zirkzee Groep via haar community de bestickering van bloemenzaak ‘Happy Flower’, een winkel waar mensen met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’, zoals dat zo mooi heet, de mooiste boeketten maken en verkopen.


Belastingtips & -tricks voor 2020

Alles op een rijtje

Zo net voor de feestdagen kan ik helaas niet zeggen dat het vanuit belasting oogpunt voor iedereen een feest wordt in 2020. Hieronder enkele opvallende veranderingen en tips om zo gunstig mogelijk om te springen met de nieuwe regelgeving in het belastingplan voor 2020.

  • Viervoeters vrijgesteld

Om positief te beginnen. Hondeneigenaren gaan een goed jaar tegemoet, want in 2020 komt de hondenbelasting (say what?! bestaat dat (nog)?) in heel Nederland te vervallen. Dus of je nu een klein kuitenbijtertje of een uit de kluiten gewassen bouvier met stamboom hebt, voor alle honden geldt dat je hiervoor geen belasting meer hoeft te betalen.

  • Inkomstenbelasting

Opvallend is dat in box 1 voor het eerst sinds jaren maar 2 belastingtarieven gelden. Heb je een inkomen tot € 68.507 dan betaal je 37,35% belasting, daarboven geldt een tarief van 49,50%. Gunstige zaken als: Ondernemersaftrek, MKB-winstvrijstelling, Persoonsgebonden aftrek en de Rente eigenwoningschuld zijn in 2020 aftrekbaar tegen 46%. Deze aftrek zal de komende jaren steeds lager worden tot het lage tarief is bereikt! (Dit lage tarief geldt niet voor: AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering), Lijfrentepremies, FOR (fiscale oudedagsreserve)). Daarnaast daalt het eigenwoningforfait in 2020 van 0,65% tot 0,60% en daalt het door tot 0,45% in 2023.

In box 2 van de inkomstenbelasting stijgt het tarief (van 25% in 2019 naar 26,25% in 2020), dus misschien kan het handig zijn om nog snel (voor het einde van het jaar!) dividend uit te keren?

In box 3 voor 2020 nog geen ingrijpende wijzigingen, alleen een aanpassing van de ‘fictieve rente’. Vanaf 2022 ingrijpender wijzigingen. Gelukkig kan je genoeg doen om je ‘box 3 heffing’ te verlagen, denk eens aan: uitgaven doen voor 1 januari, schulden aflossen, sparen voor de oude dag via banksparen of lijfrente of schenk aan een goed doel (zoals bijvoorbeeld MBO71) of de (klein)kinderen. Of is dat hetzelfde? ? Wie kan er niet iets gebruiken in of na die dure decembermaand? Beleggen in een groenfonds is natuurlijk ook een fijne klimaat-neutrale optie.

  • Loonbelasting

Goede voornemens wie maakt ze niet voor het nieuwe jaar? Een veelgehoord voornemen is: meer bewegen. Naar het werk fietsen was nog nooit zo gunstig, want een fiets van de zaak heeft slechts een bijtelling 7% van de cataloguswaarde en je kan deze aanschaffen en gebruiken naast een leaseauto. Zo kun je voor eind januari die kerstkilo’s er alweer af hebben.

De fiscale bijtelling op een elektrische auto wordt duurder: tot een cataloguswaarde van € 45.000 stijgt het tarief van 4% naar 8% bijtelling. Is de auto duurder? Dan geldt voor het meerdere het hogere (22%) tarief, En let op: heb je al een elektrische auto: na 5 jaar vervalt de korting op de bijtelling. Zou een auto op waterstof dan de toekomst hebben?

  • Vennootschapsbelasting 2020

Tot een winst van € 200.000 daalt het lage tarief voor de vennootschapsbelasting van 19% naar 16,5%. Het hoge tarief blijft in 2020 nog 25% (eerder leek dit tarief sneller te dalen). Vanaf 2021 worden dit 15% en 21,7%, en daarna? Dat is nog even gissen.

  • Omzetbelasting

Vooral over de ‘nieuwe Kleine Ondernemers Regeling’ (de KOR) is veel te doen. De oude regeling was gunstig voor velen, maar fraudegevoelig. Per 1 januari 2020 gaat er een nieuwe regeling in de omzetgerelateerde vrijstelling omzetbelasting (OVOB).

De OVOB biedt de mogelijkheid om bij een omzet minder dan € 20.000 facturen te verzenden zonder BTW. Je hoeft dan dus geen BTW te berekenen en ook niet af te dragen en de bijbehorende administratieve last zou ook minder moeten worden. Toch lijkt de regeling voor de meeste kleine zelfstandigen verre van gunstig, want wil je in 2020 investeren en neem je deel aan de nieuwe regeling, dan mag je van je investering de BTW niet meer terugvragen. Daarnaast geldt voor investeringen een herzieningsperiode van 5 jaar, tenzij het totale bedrag van de herziening in een jaar minder is dan € 500.

Meer weten?

Een blog biedt natuurlijk lang niet genoeg ruimte om over alles tot in detail uit te wijden. Wil je meer weten over wat er in 2020 voor jou als ondernemer verandert? Of is al het bovenstaande nou abracadabra voor je? Aarzel dan niet om contact op te nemen met mij via h.scholten@zirkzee.nl Kijk ook zeker mijn vlog over dit onderwerp eens en laat mij je alvast kort bijpraten.

Benieuwd wat jij kunt doen voor een non-profit organisatie in de regio? Kijk dan eens op www.mbo71.nl

Back To Top