skip to Main Content
PEPERNOTEN

PEPERNOTEN

Ieder jaar verbaas ik me, samen met de rest van Nederland, er weer over hoe vroeg er al pepernoten en chocoladeletters in de supermarkt te vinden zijn. Terwijl iedereen nog aan het genieten is van de nazomer, staan de schappen al vol met ‘oh kom maar eens kijken’: pepernoten! Eerlijk is eerlijk, ik ben gezwicht en heb een zakje meegenomen voor naar kantoor.

De pepernoten zijn voor mij altijd een signaal; het eind van het jaar komt eraan en dat betekent dat er alvast de nodige voorbereidingen getroffen dienen te worden voor het afsluiten van het jaar in de administratie en de jaarovergang. Het hete hangijzer voor wat dat betreft wordt dit jaar toch wel de Werkkostenregeling (WKR). Onze ervaring leert namelijk dat ondanks dat deze wetgeving 4 jaar geleden is ingevoerd en voor iedere werkgever verplicht is per 1 januari 2015, nog steeds niet iedereen klaar is voor de WKR. Bent u als werkgever al “WKR-proof”?

De vergoedingen en verstrekkingen die onder de WKR vallen komen veelal niet voor in de salarisadministratie. Soms vallen hier zelfs kosten onder waarvan u misschien niet verwacht zou hebben dat het loon voor uw werknemer is. De hoofdregel in de Werkkostenregeling is dat alles wat een werkgever vergoedt of verstrekt aan een werknemer in eerste instantie als loon wordt aangemerkt. Gelukkig zijn er vele uitzonderingen mogelijk op deze hoofdregel. De vraag blijft nu natuurlijk wel: hoe om te gaan met deze vergoedingen en verstrekkingen?

Wat te doen met de chocoladeletter die u straks wellicht aan uw werknemers geeft? Kan hiervoor op de kleine geschenkenregeling een beroep worden gedaan, waarbij een kleine attentie ter waarde van maximaal € 25,- niet als loon wordt beschouwd? Voorwaarde hiervoor is dat u een persoonlijke attentie geeft in situaties waarin ook anderen zo’n attentie zouden geven. Dat is leuk, want Sinterklaas is natuurlijk wel een gelegenheid waarbij anderen ook cadeaus geven! Echter leent deze situatie zich hier helaas niet voor. U geeft namelijk aan al uw werknemers een chocoladeletter en de situatie – het Sinterklaasfeest – is niet persoonlijk voor de werknemer. De chocoladeletter is dus loon voor de werknemer en komt ten laste van de vrije ruimte. Blijft u binnen de forfaitaire ruimte van 1,2% dan zijn de chocoladeletters uiteraard alsnog onbelast voor u.

Mocht u uw werknemers toch alvast in de feeststemming willen brengen dan kan ik de (chocolade!) pepernoten van harte aanbevelen! Een schaaltje pepernoten in de koffiecorner voor uw werknemers wordt gezien als een consumptie op de werkplek. Pepernoten worden niet als maaltijd gezien (in ieder geval door de fiscus) en daarom is deze consumptie op de werkplek onbelast, of om in de termen van de WKR te spreken; het is een nihilwaardering.

Zoals u ziet zijn festiviteiten onder de WKR zeker niet uitgesloten. Wilt u weten wat de mogelijkheden binnen de WKR zijn? Of dat u als werkgever al “WKR-proof” bent? Neem dan contact met mij op.

Zirkzee Groep is dé professionele partner voor financiële en fiscale zaken waar iedere ondernemer mee te maken heeft. Een ondernemer wil het beste uit zijn bedrijf halen en doet dat op basis van een businessplan, een goed draaiend sales team of dat ene unieke product, maar een goed georganiseerde en accurate administratie vormt uiteindelijk de basis van uw succes. Het levert stuurinformatie op basis waarvan belangrijke beslissingen tijdig genomen kunnen worden. Zirkzee Groep licht uw administratie door, voorziet u van stuurinformatie en wordt daarmee uw businesspartner.

+31 (0)71 515 40 14

Onze reguliere openingstijden:

Maandag - Vrijdag: 08.30 - 17.00

Zirkzee Groep

Lange Voort 68

2341 KD Oegstgeest

e info@zirkzee.nl

Copyright by ZirkzeeGroep - All Rights Reserved | Webdesign by 20Forma

Back To Top