skip to Main Content

Over jaarrekeningen en het hoe je kosten goed te activeren

Iedereen heeft zijn problemen. Sommigen zijn groot en anderen klein. Binnen dit spectrum vallen niet de problemen van de jaarrekening van de stichting van Xerxes. Althans… volgens Xerxes. In deze blog neem ik (Pepyn Kemper, extern accountant) jullie mee in de ‘problemen’ die je zoal kunt hebben met een jaarrekening.

Xerxes is een psychiater (noem hem vooral geen psycholoog!), die 10 jaar geleden begon met zijn praktijk. Deze praktijk is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie met 60 werknemers, die jaarlijks een ‘materieel bedrag’ aan subsidie declareert bij de GGZ voor de geleverde zorg. Over deze bedragen moet verantwoording worden afgelegd en op dat moment belt Xerxes zijn accountant (noem hem vooral geen boekhouder!).

De jaarrekeningdiscussies met Xerxes zijn ieder jaar een uitdaging, omdat hij zijn accountant genadeloos in een hoek praat. Xerxes heeft de leuke eigenschap dat hij het per definitie niet met zijn accountant eens is en dat altijd in de vorm van een paar snappy oneliners mededeelt. Uit ‘the wall of shame’ komen de volgende dialogen.

Accountantscontrole 2015

Accountant: “Xerxes, je bent de ‘nog te betalen vakantiedagen’ vergeten in de jaarrekening.”

Xerxes: “ONZIN, hier werken intellectuelen en een intellectueel gaat nooit op vakantie.

Accountant: “Huh?”

X: “Wij psychiaters denken tijdens onze afwezigheid na over een onderzoek of behandelmethodes. Als wij vervolgens terug zijn van een fysieke verplaatsing van of naar een recreatiegebied, al dan niet in Zuid-Frankrijk, dan schrijven wij onze rapportage in één keer op. Dat kun je toch geen vakantie noemen?”

Accountant knikt, maar kijkt “Huh” en belt daarna gelijk zijn moeder.

Accountantscontrole 2016

Accountant: “Xerxes, je begrotingsanalyse ziet er goed uit, maar de analyse op de personeelskosten is wel heel summier. Deze zou wat aangevuld kunnen worden.”

X: “ONZIN! Mijn begrotingsanalyses zijn kunst, en in de kunst van Xerxes wordt niet gesneden.”

Accountant: “Ja, maar …”

X: “Je gaat toch ook niet aan Rembrandt vragen of hij nog een extra poppetje in De Nachtwacht kan schilderen?”

Accountant probeert nog een leuke comeback te verzinnen, als hij na drie minuten naar zijn schoenen te hebben gestaard ziet dat de kamer al leeg is, blaast hij toch maar gedesillusioneerd de aftocht.

Accountantscontrole 2017

Accountant: “Xerxes, de jaarrekening is van top tot teen gecontroleerd. Hij is uitmuntend gemaakt, met uitzondering van één punt…”

X (gespeeld boos): “Jij moet ook altijd wat te mekkeren hebben. Wat is er nu weer mis?”

Accountant: “Je hebt je website vernieuwd en wat video’s voor de website gemaakt. Die kosten heb je geactiveerd als vaste activa. Dat kan niet.”

X (kijkt dit bureaucratische wezen verward aan): “Waarom?”

Accountant (kent deze Plato-tactiek, wat inhoudt dat je op elk antwoord weer de vraag ‘waarom?’ stelt): “Omdat dit in principe verkoopkosten zijn. Het is niet zeker dat je hiermee economische voordelen, ofwel geld kan verdienen. Als dit onzeker is, mag je deze kosten niet als vaste activa bestempelen, en dus activeren, maar als verkoopkosten in de staat van baten en lasten.

X (Platoöt door): “Waarom?”

Accountant (gespeeld boos): “Omdat de accountant dat zegt, daarom.”

X (wars van beroepsgroepen die zichzelf nogal ‘het mannetje vinden’): “Och accountants. Ik heb veel geld uitgegeven aan deze website. Natuurlijk komen de cliënten nu met bosjes naar mijn praktijk. Ik ben zelfs gaan vloggen. Wat accountants …

Accountant: “Vloggen… dat is toch dat gezelschapsspel met die steentjes met cijfertjes erop waarmee je een combinatie moet neerleggen?”

X: “Neeeee, dat is rummikub. Vloggen is dat je in de camera een soort dagboek vertelt. Enfin, wat accountants vinden is leuk, maar hun mening bekoort mij niet. Ik vind in ieder geval dat ik deze kosten wél mag activeren want…”

Accountant (probeert de rode draad te bewaken): “Uiteraard ben jij een ijzersterk merk. Ik zou gelijk bij jou langskomen als ik in een ‘accountants-meltdown’ had, maar dat komt omdat jij goed werk levert.”

X (spitsvondig): “Als ik ook accountants moet opvangen, dan kan ik wel 20 man extra aannemen.”

Accountant: “Maar dat jij goed werk levert, weet men toch? Dat is algemeen bekend. Daar heb je toch geen website voor nodig? Als je een webshop hebt en je verkoopt goederen of levert diensten via die webshop, dan zou je kunnen aantonen dat je er geld mee verdient. Nu is dat niet het geval.”

X (terugkaatsend): “Dus als ik via de website een Xerxes-podcast verkoop, kan ik de kosten hiervoor wel activeren? Dan ga ik die morgen maken. Dat is een gat in de markt! Bedankt voor de tip.”

Accountant (heeft geen gave comeback meer, maar wel een idee): …

Ook benieuwd wat je wel en niet kan scharen onder de vaste activa? Wil je weten of jouw begrotingsanalyse scherp genoeg is? Of vraag je je af waar je de ‘nog te betalen vakantiedagen’ onder kunt brengen? Kortom: heb je problemen en één daarvan is wel je jaarrekening? Neem contact op met info@zirkzee.nl.

Vanaf heden: Tweemaandelijks een vlog van een medewerker van de Zirkzee Groep. Te vinden op onze vernieuwde (!) en niet geactiveerde website (klik hier) én op ons Youtube-kanaal (klik hier).

 

* Volgens de Verordening Gedrags- en Beroepsregels heeft een accountant een geheimhoudingsplicht. Daarom zijn bovenstaande personen en bedrijven gefingeerd, elke gelijkenis met bestaande gebeurtenissen en/of personen berust op louter toeval.

Back To Top