skip to Main Content

Over btw en leden van de raad van toezicht

De controlerend accountant is op aarde gezet om jaarrekeningen te controleren. Als dat klaar is geeft hij een controleverklaring af. En als dat klaar is, dan gaat hij keurig zijn mandje in, om pas een jaar later weer aan de slag te mogen. Het gebeurt echter wel eens dat een accountant andere, niet-jaarrekening gerelateerde vragen krijgt. Dat is alleen maar leuk, want dan kan hij samenwerken met zijn topcollega’s. Afgelopen maand heeft het Europese Hof bepaald dat toezichthouders geen ondernemer meer zijn voor de btw. In het volgende voorbeeld* licht ik graag toe wat dit voor gevolgen heeft het ondernemerschap van ‘De bicepsfluisteraar’.

Accountant ben je 24 uur per dag, net als het zijn van arts of leraar is het een roeping. Dus als iemand na sluitingstijd in administratieve nood is, dan laat je hem of haar niet verzuipen. Als de plicht roept dan sta je er als accountant, met of zonder cape en krijtpak. Zo ook die desbetreffende woensdagavond in de gymzaal van de plaatselijke sportschool. Terwijl uw accountant zich in het zweet staat te werken tijdens een lesje Bodyfit onder leiding van de vrouw die onder vele namen bekend staat; ‘De Bicepsfluisteraar’, ‘de Cristiano-kloner’, ‘She-ven Seagal’ en ‘N.A.B.O.D**’. Maar in het echt heet ze Merci.

Merci geeft iedereen bij de groepsles aandacht via een motiverende of demotiverende aanmoediging, al naar gelang haar humeur en de prestaties van de desbetreffende deelnemer. Het gebeurt wel eens dat Merci tijdens de les om een dokter roept, omdat iemand haar tempo niet bijhoudt. Op deze woensdagavond gaat het echter anders…

Merci (terwijl ze dumbbells van 10 kilo pakt): “De komende 10 minuten gaan we de schouders zo kapot trainen, zodat morgen niemand meer een biertje op kan pakken. Vooruit en snel een beetje, want ik heb bijna net zo’n erge hekel aan schouderoefeningen als aan het doen van aan btw-aangiftes. Is er trouwens een accountant in de zaal?”

De accountant kijkt alsof hij Gaston met een hele grote cheque voor zijn deur ziet staat en steekt zijn hand op.

Merci: “O… jij… jij moet nablijven en minimaal dumbbells van 5 kilo pakken.”

Na de les probeert de accountant nonchalant naar Merci toe te strompelen.

Merci (meteen tot the point): “Ik wil geen btw betalen”

Accountant (niet in staat tot een geestig antwoord): “Dan moet je niets kopen of geen dienst afnemen.”

Merci (terugkaatsend): “Dat is het juist: ik lever geen dienst. Ik zit tegenwoordig in een raad van toezicht en moet van JULLIE…” terwijl ze naar de accountant wijst met vinger, die zelf een wasbordje heeft “btw betalen!”

Accountant (doodsbang): “Ik snap het niet zo goed?”

Diepe empathische stem: “Maar ik wel.”

Wie komt daar heel ‘swagger’ vanuit het donker naar het duo lopen? Juist Hans, ‘The Body’, Scholten, topfiscalist bij de Zirkzee Groep (favoriete oefening: planken en ‘Nederland in Beweging).
Topfiscalist: “Jij zit tegenwoordig zeker in een raad van toezicht en de dienstdoende accountant roept dat je btw moet betalen?”

Merci: “Jij snapt het! En dat wil ik niet”.

Topfiscalist (die nog makkelijk een kwartier door kan, de show-off): “Dat gaan we in de kantine even bespreken.”

In de kantine neemt iedereen wat te drinken en wordt er meer helder over Merci. Merci is personal trainer, verdienstelijk amateurkickbokster, -hockeyster en parttime badmeester. Oftewel: ze doet alles wat met sport te maken heeft. Bij al deze bedrijven heeft ze een contract voor een bepaald aantal uur. Prettig, want van het idee van ZZP’er zijn, krijgt ze buikpijn in haar heel gespierde buik. Dat riekt naar formulieren/moeilijkheden/gedoe en vragen waarin woorden als ‘persoonsgebonden aftrek’ of ‘heffingskorting’ voorkomen.

Sinds afgelopen jaar is ze ook toezichthouder bij de plaatselijke stichting die de sportaccommodaties van een middelgrote gemeente beheert. Daar heeft ze te horen gekregen dat ze nu, door haar toetreding tot de raad van toezicht, een ondernemer is voor de btw en dus btw-aangiftes moet opstellen en indienen.

Merci: “Maar ik zit daar toch niet als ondernemer. Ik houd toezicht op de organisatie, net zoals ik toezicht houd bij een zwembad of oplet dat dat plofkipje,” terwijl ze wijst naar de accountant “niet door z’n rug gaat. Dan kan ik toch gewoon op de payroll? Ik ben nu al drie avonden bezig, met aan intense chagrijnigheid grenzende irritatie om een btw-nummer op te vragen.”

Accountant (de situatie niet goed aanvoelend): “O… maar dat is helemaal niet moeilijk, je moet gewoon…”

Merci kapt de opmerking af, went zich af van de accountant en kijkt naar de topfiscalist: “Jij bent een topfiscalist, verzin eens een escape.”

Topfiscalist (haalt zijn brede schouders op): “Merci, dat is allemaal achterhaalde informatie. Afgelopen maand heeft het Europese Hof bepaald dat toezichthouders geen ondernemer meer zijn voor de btw. In het verleden was je per definitie een ondernemer voor de btw en moest je dus aangifte doen. Dit kon je voorkomen door een vrijstelling aan te vragen. Dat hoeft nu niet meer. Oftewel: jij hoeft geen factuur inclusief btw te versturen.”

Merci (juichend): “En nu?”

Topfiscalist (spelend met vuur): “Dat ligt aan de situatie, maar gezien jouw afkeer tegen alles wat met administratie te maken heeft, zou ik gewoon lekker een vrijwilligersvergoeding vragen. Let dan wel op dat je onder de € 1.700 per jaar blijft”.

Merci: “En mijn toezichthoudende vrienden dan? De een heeft een eenmanszaak, de ander wil haar vergoeding laten over maken naar een goed doel en nog een ander is al ondernemer voor de btw. Hoe zit dat dan?”

Fiscalist (eerlijk): “Dat ligt zo ontzettend aan de casus. Het meest efficiënte is als ik een keer bij jullie raad van toezicht op bezoek kom en aan hen een masterclass ‘Btw voor leden van een raad van toezicht’ geef en daarna ieder geval kort en krachtig behandel, oppak en afrond.”

Merci (blij): “Merci. Dat lijkt me een strak plan!”

Meer weten over btw, vrijwilligersvergoedingen en de andere bezoldigingen die leden van een raad van toezicht mogen hebben? Mail dan naar: info@zirkzee.nl of direct naar fiscalist: h.scholten@zirkzee.nl

* Volgens de Verordening Gedrags- en Beroepsregels moet een accountant zich houden aan de geheimhouding. Daarom zijn bovenstaande personen en bedrijven gefingeerd, elke gelijkenis met bestaande gebeurtenissen en/of personen berust op louter toeval.
** Niet Alles Buigt Onder Druk

Back To Top