skip to Main Content

OP REIS MET EEN CLIENT

Avonturen op de Atlantische Oceaan en een klopjacht op de kakkerlak: een zeil(reis)blog dat leest als een jongensboek!

De donkere dagen die het einde van het jaar inluiden maken me altijd wat nostalgisch. Terwijl ik het afgelopen jaar overdenk vraag me af: heeft het jaar me gebracht wat ik ervan verwachtte? Of moet ik nog even alle zeilen bijzetten om met een tevreden gevoel het nieuwe jaar in te kunnen gaan? Zo mijmerend schiet opeens de melodie van Mr. Bojangles in mijn hoofd en denk ik aan Baudine en Rob Kuijper. U weet wel die twee avonturiers die afgelopen mei dapper aan boord stapten van hun zeilboot Bojangles voor geweldige wereldreis. Hoe zou het nu met hen gaan? Hebben zij zware stormen moeten doorstaan of zeilen zij zonder een wolkje aan de lucht van haven naar haven?

Op het moment dat ik dit schrijf hebben ze nog vaste bodem onder hun voeten en liggen ze met Bojangles aangemeerd in haven van Mindelo op São Vicente, een eiland behorend tot Kaapverdië. Hier treffen ze de laatste voorbereidingen voor de grote oversteek naar Suriname. Waarschijnlijk het spannendste gedeelte van hun reis tot dusver!

De afgelopen maanden waren voor onze vrienden onvergetelijk en alles wat ze zich hadden voorgesteld van zo’n bijzondere zeezeilreis: Vissen vangen, waaronder een Wahoo  van 102cm en 40 pond, aanmonsteren op de mooiste plaatsen en nieuwe vrienden maken. Toch was het niet alleen maar rozengeur en maneschijn aan boord! Want wat doe je als je op volle zee bent en een van je bemanningsleden wordt ziek? Gelukkig liep dit met een sisser af. En wat te denken van een vijandige aanval uit onverwachte hoek: de kakkerlak! Om u een beeld te geven van hun reis, hier vrij geciteerd wat Rob over de kakkerlakkenplaag te zeggen heeft:

‘Onze vijand is de kakkerlak. Vanaf Porto Santo is het kakkerlakkenbeleid van kracht. […] Zo worden de landvasten ingespoten met gif want, de gemiddelde kakkerlak kan goed koorddansen. Niet één keer inspuiten, maar iedere keer als je aanlegt. Kortom, je hebt een dagtaak aan die beesten. En dan heb ik het nog niet gehad over boodschappen doen. De tweede tactiek van de kakkerlak is namelijk het Paard van Troje. Ze zijn er gek op om zich te verstoppen in papier, karton en groentes en dat is nogal aanwezig in een volle boodschappentas. Op de steiger moet dan ook alles worden uitgepakt en karton en papier worden verwijderd. Eierdozen, mandjes en papieren wikkels van flessen en blikken.[…]De kans dat er één aanmonstert is altijd aanwezig en dat wil je niet. Slapeloze nachten heb ik ervan. Dromen over kakkerlakken zo groot als een rat zijn aan de orde van de nacht.’

Gelukkig kan er nu om het kakkerlakken-debacle gelachen worden en verheugen ze zich op het vervolg van hun wereldreis. En terwijl Rob en Baudine zich al zeilend over de oceanen bewogen hebben wij bij Zirkzee natuurlijk niet stilgezeten. We hebben de wind – financieel gezien – bij ze in de zeilen gehouden door op afstand hun administratie bij te houden en hun Btw-aangiftes te verzorgen. Zo kunnen Rob en Baudine met een gerust hart de oversteek naar Suriname en 2017 maken. Op naar nieuwe avonturen! Financieel verantwoorde avonturen, dat spreekt!

Dat doet mij eraan denken: ik moet hun Btw-aangifte nog doen!

Wilt u financieel/administratief gezien ook het roer uit handen geven? Aarzel niet en neem contact met ons op! Een vrijblijvend gesprek kan altijd.

Baudine en Rob’s reis kunt u volgen via: 
http://www.sailbojangles.com

Back To Top