skip to Main Content

GOED NIEUWS VOOR JONGE OUDERS!

Voor jonge ouders biedt het Belastingplan 2016 wat leuke wijzigingen: het vaderschapsverlof wordt verlengd en de kinderopvangtoeslag gaat omhoog.

Begin december verwacht ik voor het eerst vader te worden. Een spannende periode, niet alleen omdat het een behoorlijke verantwoordelijkheid is om te zorgen voor zo’n kleintje, maar ook omdat je inkomsten (als je wat minder gaat werken) en uitgaven (!) behoorlijk zullen veranderen. Daarom komt dit nieuws als geroepen!

VADERSCHAPSVERLOF

Nu hebben vaders nog recht op 2 dagen betaald vaderschapsverlof en, naar keuze, 3 dagen onbetaald partnerverlof (die af gaat van het reguliere ouderschapsverlof). In het belastingplan 2016 is voorgesteld om de 2 betaalde dagen per 1 januari 2017 uit te breiden naar 5 dagen vaderschapsverlof. Omdat mijn kindje al dit jaar ter wereld zal komen heb ik hier zelf niet zo veel aan, maar ik ben blij dat het kabinet nu tegemoetkomt aan een veelgehoorde wens van aanstaande ouders!

KINDEROPVANGTOESLAG

Voor alle werkende ouders gaat de kinderopvangtoeslag vanaf 1 januari 2016 omhoog. Een welkome tegemoetkoming voor, zoals Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Asscher dit mooi omschrijft: ‘Jonge ouders die in de drukste fase van hun leven zitten’.

Door de verhoging van de Kinderopvangtoeslag worden de kosten van kinderopvang voor alle werkende ouders verlaagd. Dit maakt werken lonender en stimuleert meer jonge ouders om  aan het werk gaan, te blijven of zelfs meer uren gaan werken.

Om een indicatie te geven hoeveel de Kinderopvangtoeslag omhoog gaat: voor werkende ouders met een verzamelinkomen van 1,5 keer modaal (een modaal inkomen in 2016 is bruto € 36.000) en twee kinderen die drie dagen naar de dagopvang gaan, dalen de kinderopvangkosten vanaf volgend jaar met ruim € 100 per maand.

Houd onze website in de gaten om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Wil je weten wat de verhoging van de Kinderopvangtoeslag voor jou betekent? Neem dan contact met mij op.

Robin de Raad

Robin is fiscalist te Noordwijk en houdt zich bezig met duurzaamheid, innovatie en expats.

Back To Top