Robin de Raad vennoot van de Zirkzee Groep Sinds 1 januari van dit jaar is…

FIETSCAAL
Het prachtige weer – ik hoor u denken: niet weer een Nederlander die het over het weer gaat hebben! – is voor ons hardwerkende fulltimers weleens een reden om verlangend naar buiten te kijken vanachter ons bureau. Ondanks dat de temperaturen bij ons in het gebouw tot ‘tropisch’ kunnen oplopen, lokt het zonnetje toch meer dan mijn trouwe computertje. Zonder salaris kunnen mensen echter niet op vakantie, dus houd ik mezelf voor dat ik iedereen een groot plezier doe door kranig door te blijven werken. Het zou echter wel jammer zijn om met dit weer een vitamine-D tekort op te bouwen, gelukkig heb ik daar iets op gevonden: ik ga op de fiets naar mijn werk! Nu woon ik niet bepaald naast kantoor, maar sinds een paar weken ben ik de trotse bezitter van een gloednieuwe racefiets waarmee ik (zeker niet iedere dag) de afstand te lijf ga. En gelukkig beschikt ons kantoorgebouw behalve over tropische temperaturen ook over een doucheruimte. Zo blijft iedereen de hele dag tevreden -zoals u begrijpt-!
Wellicht verlangen uw werknemers stiekem ook wel naar buitenlucht, vitamine-D en wat extra beweging en hebben ze net even dat extra duwtje in de rug nodig. Fietsfans (3 weken een racefiets én een Strava-account dus ik beschouw mijzelf uiteraard al als zodanig) weten als geen ander dat het een fantastische maar ook prijzige hobby kan zijn. Nu de oude vertrouwde fietsregeling met de invoer van de Werkkostenregeling (WKR) verdwenen is, denken veel werkgevers dat alle fiscale voordelen omtrent fietsen voor werknemers ook zijn verdwenen. U bent nu natuurlijk al helemaal enthousiast geworden over het fietsen en u kunt opgelucht ademhalen: ik ga inderdaad zeggen dat er nog steeds fiscale voordelen zijn om werknemers aan (en op!) de fiets te helpen.
Als WKR-specialist weet u dat er 3 vormen zijn om iets aan een werknemer te geven, namelijk: vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen. De eerste twee opties komen erop neer dat het
bedrag van de fiets binnen de befaamde vrije ruimte (1,2% in 2016) valt. U mag dit dan onbelast aan uw werknemer geven. Hierbij is maximumbedrag van € 749,- onder de WKR niet meer van belang. Overschrijdt u de vrije ruimte dan zult u wel een eindheffing af moeten dragen. Wanneer u de fiets ter beschikking stelt (optie 3) zult u het privégebruik van de fiets moeten berekenen en dit bedrag onderbrengen in de vrije ruimte. Privégebruik van de fiets?! Inderdaad, uiterst onpraktisch om te moeten berekenen!
‘Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen?!’ denkt u nu misschien. Want al uw werknemers een fiets cadeau doen wordt al gauw een prijzige grap. Gelukkig is er nog een ‘omweg’ (beter een fiscale omweg dan op de fiets ;-)) om de aankoop van een fiets voordelig te maken. Zo is het mogelijk om uw werknemers een lening te geven; het rentevoordeel van een lening gebruikt voor de aanschaf van een fiets wordt namelijk op nihil gewaardeerd! Het bedrag dat een werknemer normaliter als netto reiskostenvergoedingzou krijgen (€ 0,19 per kilometer) mag dan bruto worden ingeruild als aflossing op de lening. Zo kost de hele regeling u niets en kan het uw werknemer (afhankelijk van het belastingtarief) wel een paar honderd euro schelen!
Mocht u nu denken: ‘Ahaa, op die fiets!’ om vervolgens direct een telefoontje te plegen met de lokale fietsenwinkel om uw werknemers in het zadel te helpen, dan adviseer ik u om eerst contact met mij op te nemen om de voors- en tegens te bespreken.
P.S. Ik niet garanderen dat uw werknemers hierdoor niet meer verlangend naar buiten zullen kijken met dit prachtige weer…