skip to Main Content

EN DE PROGNOSE IS…

Vorige week werd ik gebeld door een klant die teleurgesteld was in zichzelf. Ik vroeg aan hem hoe dat mogelijk was. De klant gaf aan dat de prognose die hij zelf had gemaakt niet uit ging komen. Dit is vervelend, maar ik stelde de wedervraag: weet je hoe dat komt? Toen werd het stil.

Ik ben al heel blij dat deze klant een prognose had opgesteld en vervolgens zelf constateerde dat deze geen realiteit zou worden. Daarnaast was de klant teleurgesteld, wat voor mij aangeeft dat hij zijn doel graag had willen halen. Presteren dat wil de klant, zodat zijn bedrijf groeit en naar een hoger plan wordt getild.

De prognose is een cijfermatige vertaling van uw strategie. Hierdoor wordt uw strategie meetbaar met uw werkelijke administratie en kunt u tijdig bijsturen. Een prognose opstellen houdt meer in dan alleen cijfers op een rij zetten en eenmaal per jaar bekijken of de verwachtingen al dan niet zijn gerealiseerd. Door op maand- of kwartaalbasis de administratie te toetsen aan de prognose blijven verrassingen uit. Er kan dan tijdig worden bijgestuurd, wat ertoe kan leiden dat de prognose alsnog gerealiseerd zou kunnen worden.

Maar hoe stel je nu een goede prognose op?
De basis vormt een tijdig opgestelde jaarrekening, waar wij u uiteraard graag bij van dienst kunnen zijn. Vervolgens stel je jezelf de volgende vragen:

  • Welke investeringen ga ik dit jaar doen?
  • Zijn er veranderingen in debiteurentermijnen of crediteurentermijnen?
  • Wat zijn de verwachtingen in de branche met betrekking tot de omzet?
  • Heeft de omzet zich in afgelopen jaren ontwikkeld conform branche ontwikkeling?
  • Zijn er grote klanten weggegaan of bijgekomen?
  • Blijft de inkoopmarge gelijk?
  • Hoe ontwikkelen de kosten zich voor komende jaar?
  • Dit is slechts een greep uit het assortiment van vragen die relevant kunnen zijn bij het opstellen van een goede prognose.

Ik daag u uit als ondernemer hiermee aan de slag te gaan en prognoses te maken om vervolgens op maand- of kwartaalbasis te toetsen of u uw strategie kunt realiseren.

Wilt u, net als mijn klant, uw bedrijf ook naar een hoger niveau tillen en heeft u hulp nodig bij het opstellen van een prognose? Neem dan contact met mij op. Houd onze website in de gaten om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

Back To Top