skip to Main Content
EN DE PROGNOSE IS…

EN DE PROGNOSE IS…

Vorige week werd ik gebeld door een klant die teleurgesteld was in zichzelf. Ik vroeg aan hem hoe dat mogelijk was. De klant gaf aan dat de prognose die hij zelf had gemaakt niet uit ging komen. Dit is vervelend, maar ik stelde de wedervraag: weet je hoe dat komt? Toen werd het stil.

Ik ben al heel blij dat deze klant een prognose had opgesteld en vervolgens zelf constateerde dat deze geen realiteit zou worden. Daarnaast was de klant teleurgesteld, wat voor mij aangeeft dat hij zijn doel graag had willen halen. Presteren dat wil de klant, zodat zijn bedrijf groeit en naar een hoger plan wordt getild.

De prognose is een cijfermatige vertaling van uw strategie. Hierdoor wordt uw strategie meetbaar met uw werkelijke administratie en kunt u tijdig bijsturen. Een prognose opstellen houdt meer in dan alleen cijfers op een rij zetten en eenmaal per jaar bekijken of de verwachtingen al dan niet zijn gerealiseerd. Door op maand- of kwartaalbasis de administratie te toetsen aan de prognose blijven verrassingen uit. Er kan dan tijdig worden bijgestuurd, wat ertoe kan leiden dat de prognose alsnog gerealiseerd zou kunnen worden.

Maar hoe stel je nu een goede prognose op?
De basis vormt een tijdig opgestelde jaarrekening, waar wij u uiteraard graag bij van dienst kunnen zijn. Vervolgens stel je jezelf de volgende vragen:

  • Welke investeringen ga ik dit jaar doen?
  • Zijn er veranderingen in debiteurentermijnen of crediteurentermijnen?
  • Wat zijn de verwachtingen in de branche met betrekking tot de omzet?
  • Heeft de omzet zich in afgelopen jaren ontwikkeld conform branche ontwikkeling?
  • Zijn er grote klanten weggegaan of bijgekomen?
  • Blijft de inkoopmarge gelijk?
  • Hoe ontwikkelen de kosten zich voor komende jaar?
  • Dit is slechts een greep uit het assortiment van vragen die relevant kunnen zijn bij het opstellen van een goede prognose.

Ik daag u uit als ondernemer hiermee aan de slag te gaan en prognoses te maken om vervolgens op maand- of kwartaalbasis te toetsen of u uw strategie kunt realiseren.

Wilt u, net als mijn klant, uw bedrijf ook naar een hoger niveau tillen en heeft u hulp nodig bij het opstellen van een prognose? Neem dan contact met mij op. Houd onze website in de gaten om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

Zirkzee Groep is dé professionele partner voor financiële en fiscale zaken waar iedere ondernemer mee te maken heeft. Een ondernemer wil het beste uit zijn bedrijf halen en doet dat op basis van een businessplan, een goed draaiend sales team of dat ene unieke product, maar een goed georganiseerde en accurate administratie vormt uiteindelijk de basis van uw succes. Het levert stuurinformatie op basis waarvan belangrijke beslissingen tijdig genomen kunnen worden. Zirkzee Groep licht uw administratie door, voorziet u van stuurinformatie en wordt daarmee uw businesspartner.

+31 (0)71 515 40 14

Onze reguliere openingstijden:

Maandag - Vrijdag: 08.30 - 17.00

Zirkzee Groep

Lange Voort 68

2341 KD Oegstgeest

e info@zirkzee.nl

Copyright by ZirkzeeGroep - All Rights Reserved | Webdesign by 20Forma

Back To Top