Robin de Raad vennoot van de Zirkzee Groep Sinds 1 januari van dit jaar is…

EEN KIND KAN DE WAS DOEN
Deze uitspraak vond ik als kind zijnde altijd erg leuk en nam het ook letterlijk: de was doen vond ik namelijk enig! Nu was mijn hulp bij het doen van de was niet erg productief: het bestond voornamelijk uit het spelen met wasknijpers en me verstoppen tussen de wapperende lakens. Tja toen werd de was nog gewoon buiten aan een wasmolen opgehangen. Inmiddels zijn we het jaar ‘0’ voorbij en is de was doen ook voor mij gewoon een huishoudelijke taak geworden. Zo simpel als de was kan zijn, zo lastig kan de WAS zijn. Deze Wet Aanpak Schijnconstructies heeft namelijk meer impact dan in eerste instantie van de wasvoorschriften af te halen valt.
WASMAND
Het idee achter deze nieuwe wetgeving is natuurlijk schitterend; werknemers worden beter beschermd tegen onderbetaling en bonafide werkgevers (zoals uzelf) worden beter gevrijwaard tegen oneerlijke concurrentie, aldus Rijksoverheid. En de vuile was? Die gaat de wasmand in! Kent u die spijkerbroeken waarbij het net lijkt of die onder de vlekken zit maar eigenlijk hoort het zo? Hoe schoon de broek dan ook mag zijn, hij lijkt het niet. De maatregelen van de WAS stellen dat deze dan toch de wasmand in moet.
WASVOORSCHRIFTEN
De voorschriften die worden opgelegd voor de WAS hebben verstrekkende gevolgen. Deze wetgeving is gefaseerd ingegaan en de minst drastische maatregelen zijn reeds van kracht. Werkgevers moeten een duidelijke loonstrook verstrekken (en direct een cursus loonadministratie aanbieden als je het mij vraagt) want alles moet begrijpelijk zijn voor de werknemer. Het minimumloon moet giraal aan de werknemer worden betaald en door uitwisseling van informatie door werk verschaffende overheidsinstanties gaan daar een hoop controles op plaatsvinden. Ook is er al sprake van ketenaansprakelijkheid voor loon; zowel werkgever als opdrachtgever zijn aansprakelijk om ten minste het minimumloon aan de werknemer te betalen.
WASMIDDEL
De laatste fase, die wordt ingevoerd per 1 juli 2016, heeft de meeste consequenties. Deze deadline is door veel protest daarom ook uitgesteld zodat deze ook nog opnieuw bekeken kan worden. Dat uitstellen is echter een mooi middel om later de wet doodleuk alsnog door te voeren als de gemoederen wat bedaard zijn. Vanaf 1 juli 2016 betalen werkgevers het volledige minimumloon. Hoe is dat nu anders dan wat er al gebeurt? Het gaat erom dat ten minste het netto equivalent van het minimumloon giraal aan de werknemers betaald moet worden. Dat betekent dus dat u geen inhoudingen op het salaris mag doen als de medewerker daardoor onder het netto minimumloon uitkomt! Het goedbedoelde faciliteren van maaltijden of huisvesting voor uw werknemers waar u dan een eigen bijdrage op het loon voor inhoudt kan dus wel eens problematisch worden.
WASVERZACHTER
We zijn allemaal wel eens die ene rode sok kwijt die dan per ongeluk tussen de witte was terecht komt en de hele was verpest. Behalve simpelweg geen rode sokken meer te kopen loont het zeker om de WAS goed uit te zoeken. Kunt u na bovenstaande informatie wel wat WAS-verzachter gebruiken? Neem dan contact met mij op!