skip to Main Content

EEN FINANCIERINGSAANVRAAG ALS EEN TAART… KRIJGT U AL TREK?

Heel Holland bakt een programma met meer dan 2 miljoen kijkers. Wie kent het niet? Zo zat ik niet lang geleden, tijdens het uitwerken van een financieringsaanvraag over de schouder van mijn vrouw mee te kijken naar dit programma.
Ik was gecharmeerd van de energie en de passie die de deelnemers lieten zien bij het maken van een taart. Alle taarten zagen er even lekker uit, maar pas bij het proeven door de jury bleek dat de meningen over de eetbaarheid van de taart soms verdeeld waren. Terwijl mij het water in de mond liep bij het zien van al dat lekkers, bedacht ik me dat het opstellen van een financieringsaanvraag wel wat weg heeft van het bakken van een taart.

Zo is de start ontspannen, maar de tijd tikt door en voor je het weet ontdek je een zweetdruppel op je voorhoofd. En dan hoor je de zoemer al afgaan… en moet de taart worden afgeleverd bij de jury. Ik kan me de tollende gedachten bij de deelnemers goed voorstellen: Ben ik geen ingrediënt vergeten? Zijn de verhoudingen goed? Zal de taart wel lekker smaken? Deze vragen zijn te vergelijken met de vragen die ik stel als ik op het punt sta een financieringsaanvraag in te leveren: Heb ik alle risico’s in beeld gebracht? Zijn de berekeningen goed en geeft het de financieringspartij voldoende informatie om tot een positief oordeel te komen? Denk er een tijdklok bij en je zit in een aflevering van Heel Holland bakt!

Net als het bakken van een taart vergt het maken van een financieringsaanvraag veel tijd en vraagt het om een haalbare planning. Niet alleen de voorbereiding vergt tijd, maar ook de beoordeling en vervolgens is er nog tijd nodig voor het verstrekken van de financiering. Een goede planning maakt dat de taart de benodigde tijd in de oven kan. Krijgt de taart onvoldoende tijd in de oven, is hij niet hapklaar. Neem dus de tijd voor uw aanvraag en voorkom dat u met een slappe taart komt te zitten.

En dan is de taart, uhm financieringsaanvraag klaar! Het is utopisch om te denken dat uw financieringsaanvraag geen zwakten kent. In een cake of taart kan ook een luchtgat zitten. Zo is een financieringsaanvraag ook nooit perfect. Uiteindelijk is het doel dat de financieringspartij, die de aanvraag op een presenteerblaadje krijgt aangereikt, deze goedkeurt en zich niet verslikt in een minder stukje van de taart. Gelukkig is het zo dat als ‘de taart’ er goed uitziet en over het geheel genomen goed smaakt er niet moeilijk zal worden gedaan over een verbrand korstje hier en daar.

Om u voor te bereiden op de jury geef ik u een aantal tips die u kunnen helpen bij voorbereiden, bakken en presenteren van ‘uw taart’:

  • Signaleer een financieringsbehoefte op tijd en maak jaarlijks een investeringsbegroting en een prognose
  • Blijf ook ‘financierbaar’ voor andere partijen en laat dit jaarlijks toetsen door uw accountant of financieringsspecialist
  • Denk vanuit de ontvanger van het financiersplan: de financieringspartij. Wat willen zij weten en wat is relevant om te vermelden?
  • Presenteer niet alleen de sterke punten en zekerheden van uw bedrijf, maar geef ook uw zwakke punten aan (en laat zien hoe u deze punten te lijf wilt gaan)
  • Geef aan wat het effect zal zijn op uw onderneming als u de financiering krijgt
  • Denk zelf alvast goed na over de meest geschikte financieringsvorm en wijze van aflossing voor uw bedrijf

Natuurlijk zijn dit niet alle ingrediënten voor een goede financieringsaanvraag. Zoals het een goede bakker betaamt verklap ook ik niet direct het geheim van de chef. Nieuwsgierig geworden naar hoe ik u kan helpen bij een doordacht financieringsplan met een realistische en tekstueel goed onderbouwde prognose?

Of wilt u uw proefbaksel eens laten keuren/voorproeven door een ware kenner? Aarzel niet en neem dan contact op met mij, Jordy Boot: j.boot@zirkzee.nl Een vrijblijvend gesprek kan altijd, ik zorg voor de taart!

Back To Top