skip to Main Content

Een dag uit het werkzame leven van: Eric Blokland, senior samenstelmedewerker en beginnend controleleider.

Wie denkt dat het beroep van accountant saai en stoffig is, die moet ik teleurstellen. Mijn werkzaamheden zijn zeer afwisselend en uitdagend. Geloof je me niet? In deze blog neem ik je een dagje mee in mijn werkzaamheden.

06:45u: De wekker gaat, mijn eerste neiging om op ‘snooze’ te drukken weet ik met moeite te weerstaan, want ik heb een drukke dag voor de boeg en dan is rustig beginnen wel zo relaxed. Na de bekende riedel van douchen, aankleden en ontbijten spring ik rond 07:15u in de auto richting mijn werk bij Zirkzee accountants en belastingadviseurs in Oegstgeest (klik hier).

Zodra ik binnen ben zo tegen 07:45u slinger ik eerst mijn computer aan, om vervolgens een ‘bakkie’ thee te pakken. Even mijn planning voor die dag doornemen om tegen 08:00u mijn eerste ingeplande telefoontje met een klant te hebben. De klant is Engelstalig, dus alles gaat in het Engels, toch even schakelen zo op de vroege ochtend. Voor deze ondernemer in energie heb ik de jaarrekening samengesteld, telefonisch zetten we samen de puntjes op de i. Na het gesprek verwerk ik de laatste zaken in de jaarrekening en stuur deze door naar de controller en de directie. Dat is weer een ‘check, check, dubbel-check’, van mijn lijstje en dat is prettig, want de deadline is deze week!

Om 09:00u staat een overleg met de ambassadeurs van Zirkzee gepland, vandaag ben ik de voorzitter van deze vergadering. Gelukkig heb ik nog net de tijd om wat voorbereidingen te treffen voordat mijn collega’s één voor één binnendruppelen vanuit kantoor Gouda en Noordwijk en natuurlijk de vestiging waar ik zit: Oegstgeest. De ambassadeurs van Zirkzee zijn een groep collega’s die samen brainstormen over zowel commerciële als interne projecten en deze projecten ook zelf of samen met andere collega’s uitvoeren.

Zo organiseren we voor klanten o.a. klantevents over verschillende onderwerpen, gaan we sportief aan de slag met de Leiden Marathon en hebben we een groene taskforce die duurzaam ondernemen stimuleert. Tijdens ons overleg bespreken we (maandelijks) de voorgang van de verschillende projecten en hebben ambassadeurs de kans nieuwe ideeën te pitchen. Dergelijke bijeenkomsten zijn goed voor de teamspirit en laten je op een andere manier naar je werk en je werkgever kijken.

Om 11:15u is de vergadering afgelopen en heb ik de kans om wat e-mails weg te werken en even bij te praten met andere collega’s: koetjes, kalfjes, bloemetjes, bijtjes en de prestaties van de Nederlandse voetbaldames, het bekende werk zeg maar ;-) Tegen 12:00u maak ik me klaar om richting een klant, een bloembollenhandelaar, te vertrekken voor de jaarrekeningcontrole. Nadat ik tegen 13:00u opgestart bent vinden we het beiden wel tijd om te pauzeren. Even een frisse neus halen, rondje lopen en lunchen, daar ben ik wel aan toe en de klant gelukkig ook.

De rest van de middag staat in het teken van de controle van de jaarrekening, die ik samen met mijn collega de tekenend accountant uitvoer. Doordat we met zo’n klein team aanwezig zijn, kunnen we veel direct afstemmen met de klant en is er daarnaast veel ruimte voor begeleiding en kennisoverdracht. Iets wat de klant erg waardeert en wat voor mij het werk des te leuker maakt. Op de automatische piloot cijfers invoeren, daarvoor ben ik geen accountant geworden, nou ja geworden, ik ben momenteel bezig met het afronden van mijn opleiding tot AA-accountant.

Tegen 17:30u heb ik wel genoeg cijfers gezien, ingevoerd en besproken voor een dag, ja zelfs een accountant is weleens cijfer-moe. Dus is het tijd om naar huis te gaan, morgen weer een dag.

Bovenstaande is zomaar een greep uit mijn werkzaamheden op zowel de samenstel- als de controle afdeling bij Zirkzee. Dat houdt, simpel gezegd, in dat ik als senior samenstelmedewerker jaarrekeningen opstel en als beginnend controleleider, van bedrijven waarvoor we de jaarrekening niet maken, assisteer bij de controle hiervan. Ondertussen ben ik ongeveer 5 jaar werkzaam bij Zirkzee-groep en dat bevalt goed. De begeleiding is goed, de collega’s zijn gezellig en de sfeer is laagdrempelig en informeel. We hebben veel kennis in huis op diverse gebieden, denk aan: lonen, fiscale zaken etc., daardoor is er altijd wel een collega bij wie je terecht kunt voor een vraag. Ze zullen altijd tijd voor je maken, al is het maar voor een praatje pot. ;-)

Bij Zirkzee maak je je eigen baan en ben je zelf echt verantwoordelijk voor de invulling van je uren en de uitvoering van je werk. Dat kan even wennen zijn, want dat vergt een goede planning. Zo zit ik in het voorjaar ook weleens een uurtje of wat langer op kantoor, omdat de werkdruk in die periode hoog is. Het eerste deel van het jaar een drukke tijd voor een accountant denk ik dan maar…

Houd jij ook van spelen met getallen en is het voor jou kinderspel om een balans kloppend te krijgen?

Kijk dan zeker eens op onze vacaturepagina (klik hier). Of ben je opzoek naar een goede accountant of fiscalist? Aarzel dan niet en neem contact met mij op via e.blokland@zirkzee.nl

Back To Top