skip to Main Content

DO OR DON’T DILIGENCE – PART 1 ‘HET ENGELSE ONTBIJT’

Toen ik laatst tijdens een avondje met vrienden de term ‘due diligence’ liet vallen, keken de mij omringende kameraden me aan alsof ze water zagen branden. De joligste van het stel riep me al hikkend toe:  “Haha Pepyn ben je met de postkoets gekomen? Met de auto gaat sneller hoor!” Het begrip Due Diligence doet bij veel mensen wel een belletje rinkelen, maar slechts weinigen hebben echt een idee wat het begrip inhoud. Wat je wel kunt verwachten bij een due diligence hoop ik (Pepyn Kemper, Extern Accountant) met het volgende voorbeeld* te kunnen illustreren:

Op een semi-zonnige dinsdagochtend in augustus gaat mijn telefoon bij Zirkzee Audit over. Het secretariaat belt.
Ik: “Met Pepyn”.
Secretariaat: “Hi, ik heb Gronnaer voor je.”
Ik (tijd rekkend omdat de naam niet meteen een lampje doet branden): “Euh … hoe schrijf je dat ook weer?”
Secretariaat: “Met ‘ea’ aan het eind. En de ‘G’ aan het begin spreek je uit als een G in ‘Goodmorning’, en nu opschieten want ik heb nog een ander telefoontje hangen”.

Laks, klantonvriendelijk en inefficiënt zijn termen die niet van toepassing zijn op ons secretariaat. Daarbij zijn het ook nog eens de babes van de Zirkzee Groep, dus die houd ik graag te vriend 😉

Dus zeg ik weer:  “Met Pepyn”.
Gronnear: “Hallo Pepyn, met Gronnear. We hebben elkaar gesproken op een haringparty, weet je nog?”
Gronnaer (na een korte vragende stilte van mijn kant): “Drie jaar geleden in Bergen… Toen hebben mijn compagnon Maas en ik een tijdje met je gesproken…”

Lampje springt aan! Gronnear kan het best getypeerd worden als iemand die:

1. alles wat met overbodig papierwerk te maken heeft intens haat, en
2. een sublieme ‘Ludo-Sanders-blik’ in huis heeft.

Ik: “Ahhhh nu weet ik het! De grootste leverancier van instant Engelse ontbijten op het continent en van hondenvoer in het lagere segment!”

Huh… wie… wat? Tijd voor wat uitleg.: Gronnear en Maas hebben 8 jaar geleden ontdekt dat het Britse volk erg gehecht is aan hun ontbijtritueel. Als de Brit op vakantie is, in een hotel, willen zij graag Engels ontbijten, net als thuis. Een mens heeft nou eenmaal zekerheden nodig in het leven! Hierop inspelend hebben Gronnaer en Maas een ‘instant British Breakfast’ ontwikkeld en hiermee, gezien de jaarcijfers, een heel lucratief bedrijf opgezet.

Gronnear lachend: “Heel goed! Korte vraag: Kun je komende week even een Due- Diligence’je doen?”.
Ik: “Dat wil ik graag doen, maar het lijkt me handig om daar eerst even rustig over te praten.”
Gronnear: “Daar heb ik geen tijd voor, want ik wil hem graag heel snel hebben!”
Ik: “Praten is geheel vrijblijvend, dus laten we een afspraak maken.”

En zo geschiedde: Op donderdagochtend word ik ontvangen bij de receptie van een klein kantoor in Bergen. De lobby is kleurrijk ingericht als een soort showroom met als eyechatcher een vitrinekast met allerlei Britse snuisterijen en een volleybal. Leuk.

Gronnear : “In het kort; ik heb na lang wikken en wegen besloten een andere uitdaging aan te gaan. Daarom wil ik mijn aandelen aan Maas verkopen. Dus moet je even een Due-Diligence’je doen”.
Ik: “Waarom moet dat?”
Gronnear: “ … dat moet toch van de wet?”
Ik (stellig) : “Neen”
Gronnear (verbaasd): “Maar waarom doet iedereen dat dan?”
Ik (blij dat ik weer wat kennis kan delen met het maatschappelijk verkeer ;-): “With due diligence’ betekent letterlijk ‘met gepaste zorgvuldigheid’. Dit is een proces van…”

 Gronnear (onderbreekt me): “Ho even, niet die studieboekteksten. Ik ben je bij de eerste zin al kwijt!”
Ik (even uit het veld geslagen): “In normale mensentaal: De accountant doet een specifiek onderzoek of de cijfers in de jaarrekening echt kloppen.
Er zijn veel verschillende manieren om zo’n onderzoek uit te voeren. De belangrijkste vraag is echter: “Wat jullie willen?” De meeste tijd en effort in een due diligence zit bij het bespreken van de opdracht en wat de klant nu echt wil. Dit kan een eenvoudig onderzoek zijn naar de juistheid van de cijfers, maar er kan ook gekeken worden naar de juistheid van de prognoses of een inventarisatie van de risico’s worden gedaan. Op deze manier krijg je zekerheid over hetgeen je koopt, dan wel waar je mee fuseert.

 Gronnear (opgelucht): “Juist. Dat eerste willen we dus! Afgelopen jaren is onze jaarrekening niet gecontroleerd, maar wel voorzien van zo’n samenstelverklaringsdingetje. Het leek ons goed om een buitenstaander dit onderzoek te laten doen. Ik stel voor dat…”
Ik (alle etiquette doorbrekend en Gronnear in de rede vallend): “Maar waar is Maas?”
Gronnear: Maas zit op Malta. Om precies te zijn, Gozo. Maar ik handel alle financiële zaken al jaren af.
Ik (gedecideerd): “Toch lijkt het mij handig dat Maas vanaf het begin op de hoogte is, en weet wat ik ga doen.”
Gronnear (geagiteerd): “Dat is niet nodig, we doen het al jaren zo en dat loopt als een trein”.
Ik: “Andere casus, zelfde situatie: Stel dat jij gaat scheiden en jouw partner heeft altijd alle financiën in goed overleg geregeld en neemt tijdens de scheiding ook het financiële deel voor haar rekening. Maar na een aantal jaar blijkt dat er toch iets niet helemaal goed is gegaan. Dan wil je niet dat er twijfel bestaat of dit bewust zo gedaan is. Toch…?”
Gronnear: “Dat gebeurt ons nooit!”.
Ik: “Dat zeggen ze bij de Jerry Springer Show ook altijd, maar dan komt de maîtresse in beeld en wordt er met stoelen gegooid. Trouwens waarom zouden we hem niet bellen?”
Gronnear (Ludo Sanders blik): “…”
Ik (onhoorbaar): “Brrrrrr…”

Weten hoe dit afloopt? Houd onze blogs in de gaten!

Voor een sneak preview en/of natuurlijk voor het uitvoeren van een due diligence kunt u ook nu al bij mij terecht via p.kemper@zirkzee.nl

 

  • WORDT VERVOLGD –

 

* Volgens de Verordening Gedrags- en Beroepsregels moet een accountant zich houden aan de geheimhouding. Daarom zijn bovenstaande personen en bedrijven gefingeerd, elke gelijkenis met bestaande gebeurtenissen en/of personen berust op louter toeval.

Back To Top