skip to Main Content

DE LEUKSTE BAAN

Veel mensen zullen bij deze kop nu niet direct denken aan een salarisadministrateur. Echter is het wel degelijk de baan die ik hiermee bedoel! Het is in mijn ogen namelijk een uiterst dankbaar beroep; wie is er nu niet blij als het salaris weer op de rekening wordt gestort? Een salarisadministrateur zorgt voor dat maandelijkse geluksmomentje. Dat wij zoveel moeite doen voor een loonstrook die vervolgens met goed geluk zo’n 3x per jaar wordt bekeken neem ik dan graag op de koop toe.

De 3x dat een loonstrook door mensen wordt bekeken zijn de eerste loonstrook van het nieuwe jaar (wat gaan we er nu op vooruit?), de loonstrook waarop de vakantietoeslag wordt uitbetaald en de laatste loonstrook van het jaar met het oog op een extraatje voor de dure decembermaand. De oplettende kijker constateert wel eens dat er iets op de loonstrook staat dat er normaliter niet op te vinden is: “de voordeelregel is toegepast”. De uitleg hiervan wordt door velen vergeten en dat betekent een telefoontje naar de salarisadministratie (wat doet een voetbalterm op mijn salarisstrook?). Voor ons salarisadministrateurs is dat toch een gloriemoment; er zijn zowaar mensen geïnteresseerd in ons vakgebied! Met herhaaldelijk geduld – het wordt na een aantal keer voor ons toch ook wel enigszins saai – leggen wij dan uit wat de voordeelregel is en dat het voordeel er voornamelijk uit bestaat dat u het voordeel nu krijgt en niet pas via de aangifte inkomstenbelasting. Loonbelasting is immers voorheffing op de inkomstenbelasting.

Maar wat nu?! Na ongeveer 40 jaar trouwe dienst heeft de overheid besloten de voordeelregel van het programma te schrappen. Aangezien ik die leeftijd zelf (bij lange na, laten we het daarop houden) nog niet heb bereikt, weet ik niet beter dan dat de voordeelregel mag worden toegepast bij het uitkeren van bijzondere beloningen. Nogal een shock voor mij! Maar wat betekent het voor de werknemer? Als er vanaf 1 januari 2016 een bijzondere beloning wordt uitgekeerd kan de voordeelregel niet meer worden toegepast. Over de bijzondere beloning wordt dan het bijzonder tarief toegepast om de loonbelasting te berekenen, in plaats van dat de bijzondere beloning eerst bij de reguliere tijdvakbeloning mocht worden belast. Dit laatste biedt namelijk vaak een voordeel aangezien het bijzonder tarief hoger ligt. De overheid hoopt hiermee teveel verleend voordeel tegen te gaan, zodat de werknemer niet hoeft terug te betalen via de inkomstenbelasting. Niet getreurd; in de aangifte inkomstenbelasting wordt het voordeel alsnog toegekend.

Dit betekent voor ons salarisadministrateurs natuurlijk wel een aanzienlijk verminderd aantal telefoontjes. Wellicht had u bij een salarisadministrateur één en al stoffigheid verwacht, maar de meesten van ons kunnen sociale interactie zeker waarderen. Dus als u uw loonstrook weer toegestuurd krijgt en u heeft een vraag: schroom dan niet om te bellen, wij wachten met smart bij de telefoon!

Back To Top