skip to Main Content

BORRELTIJD!

Het einde van het jaar staat voor de meeste mensen toch wel in het teken van het o zo Nederlandse woord; ‘gezelligheid’. De dagen worden korter, de lichtjes worden overal ontstoken en de winkeliers doen hun uiterste best om het ons zo gerieflijk mogelijk te maken met hun aanbod. De kerstdagen worden veelal doorgebracht met vrienden en familie, maar hoe zit het dan met de mensen die je (voor je gevoel) het meest ziet in de week; je collega’s? Gelukkig hebben we daar een oplossing voor: de kerstborrel!

Zo’n (kerst)borrel is een leuke gelegenheid om met je collega’s het jaar af te sluiten na een periode van hard werken. Soms worden er ook de partners uitgenodigd (ik bedoel hier partners van werknemers, de partners van kantoor zijn uiteraard aanwezig) en ook de oud-collega die vorig jaar met pensioen is gegaan doet nog gezellig een drankje mee. Wie weet is het wel zó gezellig dat er wordt besloten om  met z’n allen wat te gaan eten. Voor de meeste mensen klinkt dit voornamelijk als een hoop gezelligheid – even ervan uitgaand dat u net zulke leuke collega’s heeft als ik – maar voor payroll consultants gaan hier een aantal alarmbellen af want, jawel, de Werkkostenregeling houdt ook van borrels!

Nu heeft u ongetwijfeld al gehoord of gelezen dat personeelsfeestjes op de werkvloer als een zogeheten nihilwaardering kunnen worden aangemerkt, waardoor u hier op een fiscaal vriendelijke manier mee wegkomt. In principe geldt dat wanneer een partner wordt uitgenodigd dat ook loon voor de werknemer is. Gelukkig geldt de nihilwaardering van een personeelsfeest op de werkvloer óók voor de partner. De Belastingdienst is zelfs in zo’n goede bui, dat de kosten voor de gepensioneerde werknemer dan ook als nihilwaardering aangemerkt kunnen worden. Let wel op; wordt het feest op een locatie georganiseerd, dan komt de hele kostenpost doodleuk in de vrije ruimte van de WKR.

Mocht het inderdaad zo gezellig zijn dat er toch besloten wordt om wat eten te bestellen of uit eten te gaan, dan eet de fiscus graag een hapje mee. Als de maaltijd op de werkvloer wordt gegeten (namens de schoonmakers vraag ik u dit niet al te letterlijk nemen) geldt er voor iedereen die aan de maaltijd deelneemt een normbedrag van € 3,20 dat ten laste komt van de vrije ruimte. Dit kan variëren van een 3-gangen menu tot een pizzapunt! Gaat u ergens een hapje eten, kunt u het normbedrag buiten beschouwing laten; de hele kostenpost gaat dan wederom de vrije ruimte in. Dus ook voor de gepensioneerde oud-werknemer! Dit is namelijk loon uit vroegere dienstbetrekking. Dit stuk is overigens niet bedoeld om oud-werknemers dan maar niet meer uit te nodigen.

Zoals u begrijpt komen wij door al deze voordelen in de WKR al aardig in de kerststemming. Wilt u ook alvast in de kerststemming komen door een zo fiscaal voordelig mogelijke kerstborrel te organiseren? Neem dan contact met mij op!

Fijne dagen gewenst!

Back To Top